Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

CUKIER I ZDROWIE

Szukając przyczyn rozmaitych schorzeń słyszymy często, że jedną z nich jest współczesny nieprawidłowy styl odżywiania. Jedną z ofiar takiego stwierdzenia – obok nadmiaru witamin, kalorii i zbyt tłustej diety – pozostaje cukier.

Zdaniem ekspertów uznanie jednego składnika diety za zdrowy bądź niezdrowy jest nieuzasadnione, ponieważ zawsze trzeba brać pod uwagę całościowy tryb życia i odżywiania. Również przypuszczenie, jakoby spożywanie cukru w dużych ilościach wywoływało choroby serca i układu krążenia, opiera się na przestarzałych badaniach. Większość naukowców jest zdania, że nie odgrywa on praktycznie żadnej roli w powstawaniu cukrzycy związanej z uwarunkowaniami genetycznymi, a także ilością jedzonych tłuszczów i całkowitą liczbą spożywanych kalorii.

Aktualne międzynarodowe badania przeprowadzone przez specjalistów Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) dowodzą, że cukier spożywany w normalnych ilościach nie ma żadnych negatywnych skutków dla zdrowia!

Zdrowe zęby

Choć profilaktykę stomatologiczną upowszechnia się od lat, wiele osób twierdzi, że to cukier powoduje próchnicę zębów.
Teza o ścisłym związku między chorobą, a spożyciem cukru jest bezzasadna. Aby doszło do próchnicy, konieczne jest równoczesne zaistnienie kilku czynników - nalotu na zębach, bakterii wytwarzających kwasy oraz fermentujących węglowodanów. Nie ma także znaczenia czy źródłem tych węglowodanów są banany, miód, artykuły spożywcze zawierające cukier lub też przekąski ze skrobią. Decyduje ich czas pozostawania w jamie ustnej. Dlatego kto często usuwa osad myjąc zęby pastą zawierającą fluor, aktywnie zapobiega próchnicy.