Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

Babka cytrynowa

 
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
1 1/4 szklanki Polskiego Cukru
1 kostka margaryny (200 g)
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z cytryny lub kilka kropli olejku zapachowego
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę, żółtka i cukier utrzeć mikserem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok z cytryny lub olejek oraz ubite na sztywną pianę białka (z odrobiną soli). Całość mieszać do uzyskania jednolitej masy. Piec około 45 minut w temperaturze 170°C.

Babka piaskowa

Składniki:
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
200 g Polskiego Cukru
125 g masła
4 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
smażona skórka z pomarańczy
olejek pomarańczowy
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
Polski Cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, ciągle ucierając dodawać po jednym jajku (jeśli masa zaczyna się ważyć, można dosypać trochę mąki). Następnie dodać mąkę z proszkiem, mleko, skórkę i olejek. Wyłożyć ciasto do formy i piec 30 - 40 minut w temperaturze około 180°C. Upieczone, ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.

Deser czarno-biały

Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pszennej
6 łyżek Polskiego Cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
200 g masła albo margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
2 łyżki śmietany
Masa serowa:
1 kg twarogu (raczej tłustego)
1,5 szklanki Polskiego Cukru
4 łyżki roztopionego masła
5 jajek
1 łyżka budyniu śmietankowego
rodzynki
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Składniki dokładnie zagnieść, uformować dwie kule i włożyć do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa: Twaróg zmielić, żółtka zmiksować z cukrem, dodać ser, masło i budyń w proszku, mieszać do uzyskania gładkiej masy. Białka ubić na sztywno i wlać do sera (można też dodać rodzynki). Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, zetrzeć połowę ciasta z kakao, wylać na nią serową masę. Zetrzeć na nią resztę ciasta. Można wierzch lekko wcisnąć w ser, żeby ciasto ładnie się wymieszało podczas pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 - 220°C przez około 40 minut.

następna strona »

drukuj całą stronę