Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

Babeczki z owocami

Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyżki Polskiego Cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 żółtko
1/4 łyżeczki skórki z cytryny
3 szklanki truskawek (malin lub poziomek)
1 opakowanie galaretki owocowej
bita śmietana do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec około 20 minut na złocisty kolor. Wyłożyć babeczki z foremek i ostudzić. Napełnić babeczki owocami, polać rozrobioną i przestudzoną galaretką. Udekorować bitą śmietaną.

Biszkopt z truskawkami

Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki Polskiego Cukru
4 jajka
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
około 0,5 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Krem:
150 g masła
1 opakowanie budyniu śmietankowego
mleko
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Białka ubić, dosypując powoli cukier. Gdy piana zesztywnieje, dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę. Piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Po wyjęciu z piekarnika biszkopt należy ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą z sokiem z cytryny.
Krem: Ugotować budyń. Następnie utrzeć masło, dodając do niego powoli zimny budyń.
Biszkopt podzielić na 2 części i przełożyć kremem. Na wierzchu ułożyć truskawki. Całość zalać tężejącą galaretką truskawkową, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach wody. Schłodzić w lodówce. Gotowe ciasto można udekorować owocami, orzechami i bitą śmietaną.

Deser lodowy

Składniki:
lody waniliowe, truskawkowe i czekoladowe
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki Polskiego Cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego (16 g)
owoce do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Lody ułożyć w pucharkach, dodać do nich ubitą śmietanę z cukrem oraz cukrem wanilinowym, na wierzchu ułożyć owoce. Całość można polać sosem czekoladowym.

następna strona »

drukuj całą stronę