Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

Biszkopt przekładany

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka Polskiego Cukru
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
2 szklanki mleka
0,5 szklanki Polskiego Cukru
1 opakowanie budyniu
śmietankowego
200 g masła
aromat śmietankowy
Dekoracja:
8 łyżek wiórków kokosowych
8 łyżek płatków owsianych
około 5 łyżek masła
2 łyżki Polskiego Cukru pudru
dżem z czarnej porzeczki
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Utrzeć składniki, piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180°C. Następnie biszkopt nasączyć aromatem śmietankowym. Pokroić na 3 części.
Krem: Przygotowany według przepisu na opakowaniu budyń ostudzić, a następnie utrzeć na gładką masę z masłem. Powstały krem nałożyć na spód biszkoptowy, następnie posmarować dżemem, przykryć kolejną częścią ciasta, to samo zrobić z jego trzecią częścią. Wierzch ciasta posmarować dżemem, posypać wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi. Całość włożyć do lodówki. Po zastygnięciu ozdobić brzegi ciasta kremem budyniowo-maślanym.

Ciasto z migdałami

Składniki:
Ciasto:
białko z 5 jajek
120 g Polskiego Cukru pudru
200 g zmielonych migdałów
Masa:
100 ml śmietany kremówki
60 g Polskiego Cukru
1 opakowanie cukru
wanilinowego (16 g)
żółtka z 5 jajek
100 g masła
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać zmielone migdały. Przełożyć do średniej wielkości tortownicy i piec w temperaturze 170 - 180°C przez 25 minut. Wyjąć z tortownicy, ostudzić.
Masa: Zagotować śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym.
Do gotującej się masy dodawać powoli żółtka, ciągle mieszając. Zagotować całość na niewielkim ogniu, mieszając aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i ostudzić. Po ostudzeniu zmiksować z masłem. Ciasto wyłożyć na płaski talerz i obłożyć kremem jego wierzch i boki, obsypać lekko uprażonymi (na suchej patelni) płatkami migdałów.

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
1 kostka margaryny (200 g)
1 szklanka Polskiego Cukru
2 szklanki mąki tortowej
3 jajka
3 łyżki śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki Polskiego Cukru do piany
700 g twardych śliwek węgierek
Sposób przyrządzenia:
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, na końcu ubitą na sztywno pianę z białek z 2 łyżkami cukru. Pozostawić 2 - 3 łyżki piany do posmarowania ciasta. Ciasto wylać na średnią tortownicę, poukładać połówki śliwek skórkami do dołu. Piec w temperaturze 180°C około 60 minut. Po wyjęciu, lekko ciepłe ciasto posmarować resztą piany ubitej na sztywno.

następna strona »

drukuj całą stronę