Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

Ciasto kokosowe

Składniki:
Biszkopt:
130 g mąki
250 g Polskiego Cukru
4 jajka
130 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek wrzącej wody

Masa kokosowa:
1 szklanka wiórków kokosowych
4 białka
1 szklanka Polskiego Cukru
orzechy, rodzynki
Sposób przyrządzenia:
Biszkopt: Ubić jajka z cukrem, dodawać po łyżce wrzącej wody, następnie dodać mąkę z proszkiem. Piec około 40 - 45 minut w temperaturze 180 - 200°C.
Masa kokosowa: Ubić białka, dodać cukier, wiórki i wymieszać. Wyłożyć na blachę z folią posmarowaną tłuszczem. Na biszkopt położyć masę kokosową. Biszkopt można nasączyć. Do masy dodać pokrojone orzechy oraz rodzynki. Wierzch posmarować białkiem i zapiec.

Faworki

Składniki:
6 żółtek
6 łyżek gęstej śmietany 18%
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
szczypta Polskiego Cukru
smalec do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Mąkę wysypać, zrobić wgłębienie, do którego wbić żółtka, dodać śmietanę, odrobinę spirytusu, szczyptę soli i cukru. Zagnieść ciasto, uformować z niego kulę, a następnie uderzać je wałkiem przez kilka minut, by dzięki powietrzu stało się pulchne i kruche. Potem ciasto rozwałkować do grubości około 2 mm i pokroić w podłużne, wąskie prostokąciki, naciąć każdy na środku i przewinąć, tworząc faworek. Smażyć na smalcu na rumiano, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem. Faworki smażymy wyłącznie na smalcu.

Karpatka

Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki
0,5 kostki margaryny
1 szklanka wody
3 jajka
Masa:
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki Polskiego Cukru
0,5 litra mleka
0,5 opakowania cukru wanilinowego (16 g)
2 żółtka
0,5 kostki margaryny
Sposób przyrządzenia:
Ciasto: Zagotować wodę, rozpuścić w niej margarynę, gdy przestygnie wsypać mąkę, dodać jajka. Podzielić na dwa placki, piec 60 minut w temperaturze 180°C.
Masa: Odlać 3/4 szklanki mleka, zagotować. W reszcie mleka rozpuścić cukier, rozmieszać żółtka, dosypać mąkę i dodać wszystko do gorącego mleka, zagotować. Po wystygnięciu masy, zmiksować ją z margaryną. Ciasto przełożyć masą, można posypać cukrem lub polać polewą czekoladową.

następna strona »

drukuj całą stronę