Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

Cytaty

- Dlaczego nie smakuje mi czysta poezja? Dlaczego? Czyż nie dla tych samych przyczyn, dla których nie smakuje mi cukier w stanie czystym? Cukier nadaje się do osładzania kawy, ale nie do tego, aby go jeść łyżką z talerza, jak kaszankę. W poezji czystej, wierszowanej, nadmiar męczy; nadmiar poezji, nadmiar poetycznych słów, nadmiar metafor, nadmiar sublimacji, nadmiar, wreszcie, kondensacji i oczyszczenia ze wszelkiego elementu antypoetyckiego, co upodabnia wiersze do chemicznego produktu.
(W. Gombrowicz, Dziennik 1953–1956, Uzupełnienie, s. 341–342)

- Tylko cukier jest słodki ze wszystkich stron.
(Krecia Pataczkówna w „Przekroju")

- Występek i cnota są takimi samymi produktami jak cukier i kwas siarkowy.
 (Hippolyte Taine, filozof, historyk i krytyk, XIX w.)


- Nadzieja jest jak cukier w herbacie. Jeżeli nawet jest jej mało to i tak wszystko osłodzi.
(Anonim)

- Miękkość a kolera tak się w sprawach ludzkich mają jako sól a cukier w potrawach: bez słodkiego cukru każda będzie, bez ostrzejszej soli żadna nie obejdzie się potrawa — byle nie przesolić.
(Andrzej Maksymilian Fredro, historyk i moralista XVII w.)