Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

Wsparcie dla Pszczółki

Zmiany w cukrowniach
Krajowa Spółka Cukrowa chce zarabiać na karmelkach. Ze swych struktur wydzieli firmę, do której wejdą zakłady produkcyjne w Lublinie i nowo uruchamiany w Opolu Lubelskim.
Dziś Krajowa Spółka Cukrowa produkuje karmelki w Fabryce Cukierków Pszczółka, która od ponad pół wieku jest jednym z wydziałów Cukrowni Lublin. Koncern chce teraz wyodrębnić Pszczółkę ze swych struktur i stworzyć z niej samodzielną firmę. - Proces ten będzie przebiegał w kilku etapach. Przewidujemy, że powołanie samej spółki nastąpi w połowie przyszłego roku - mówi Łukasz Wróblewski, rzecznik prasowy KSC Polski Cukier S.A.
Do nowej spółki wejdzie też fabryka w Opolu Lubelskim, która od listopada rozpocznie produkcję, wykorzystując infrastrukturę zamkniętej dwa lata temu miejscowej cukrowni.
Pszczółka od kilku lat radzi sobie coraz lepiej. Jako pierwsza z polskich firm rozpoczęła produkcję cukierków musujących. Dwa lata temu, po prawie siedmioletniej przerwie, powróciła na rynki zagraniczne w Czechach, Litwie i Izraelu (eksport nie przekracza 4 proc. produkcji).
Jej przyszłość, jak zresztą i pozostałych oddziałów KSC, zależy od decyzji Unii Europejskiej. Ta od półtora roku prowadzi politykę ograniczania produkcji cukru w Unii. Wiosną tego roku Komisja Europejska postanowiła ponadto o tzw. wycofaniu z polskiego rynku, już od przyszłorocznej kampanii, 13,5 proc. cukru. To oznacza zmniejszenie produkcji KSC o ponad 90 tys. ton.

Robert Horbaczewski
(Rzeczpospolita, 14 września 2007 r.)

« wstecz