Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

Polski Cukier z trzciny cukrowej?

W SKRÓCIE
Polski Cukier z trzciny cukrowej?

Krajowa Spółka Cukrowa rozważa inwestycje w Ameryce Południowej lub na Bałkanach - informuje „Rzeczpospolita“, powołując się na prezesa spółki Marcina Kulickiego.

Działalność wAmeryce Południowej, gdzie cukier produkowany jest z trzciny, nie byłaby wielka - władze spółki myślą o zakupie dwóch cukrowni. Pieniądze na ten cel mają pochodzić z rekompensaty, jaką Unia Europejska płaci producentom cukru wPolsce za konieczność ograniczenia produkcji, jaką narzuciły unijne przepisy. W tym roku Polski Cukier rozpoczął inwestycje wWerbkowicach i Kluczewie, które pochłoną 40 mln zł. Niedawno pojawiła się informacja, że firma rozważa ekspansję na Ukrainę.

Źródło: Gazeta Wyborcza (9.05.2009), rubryka: Toruń, strona: 3, autor: MC

« wstecz