Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • english version

Treść

Oddział KSC S.A "Cukrownia Malbork" wyróżniona Nagrodą Specjalną

15 czerwca b.r., podczas uroczystej sesji Rady Miasta Malbork pan Mariusz Kaźmierczak, dyrektor Cukrowni Malbork, odebrał z rąk burmistrza miasta, Andrzeja Rychłowskiego, Nagrodę Specjalną przyznawaną co dziesięć lat przez Radę Miasta dla najbardziej zasłużonych przedsiębiorstw działających w mieście.

Czerwcowa sesja Rady Miasta Malborka miała uroczysty przebieg – odbyła się na zamkowym Karwanie, a jej wyjątkowość podkreślił odegrany podczas otwarcia sesji hejnał Malborka. Następnie ogłoszono wyniki konkursu Firma Roku. Nagrody przyznano w trzech kategoriach: Firma Roku, Debiut Roku oraz Nagroda Specjalna. Laureatem najważniejszej – Nagrody Specjalnej – została Cukrownia Malbork, należąca do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Kapituła Nagrody, w skład której weszli przedstawiciele środowiska okołobiznesowego, banków, instytucji publicznych oraz malborskiego magistratu, postanowiła uhonorować Cukrownię w uznaniu za jej długoletnią obecność w Malborku oraz jako jednego z najważniejszych i największych pracodawców nie tylko w mieście, ale i w regionie.

Jak podkreślił Mariusz Kaźmierczak, dyrektor Cukrowni Malbork, firma stara się nie tylko generować zyski, ale prezentować ten rodzaj biznesu, który można określić mianem biznesu etycznego. Dlatego przedsiębiorstwo, które w sezonie zatrudnia 300 osób, szczególny nacisk kładzie na społeczną odpowiedzialność i troskę o pracowników, czego pokłosiem są liczne nagrody otrzymane zarówno przez malborską cukrownię, jak i samą Krajową Spółkę Cukrową.

Cukrownia Malbork jest jednym z siedmiu oddziałów produkcyjnych należących do Krajowej Spółki Cukrowej S.A. – największego w Polsce i jednego z największych w Europie producentów cukru. Cukrownia Malbork jest jednym z największych przedsiębiorstw w regionie, w sezonie zatrudnia 300 osób. Podczas ubiegłorocznej kampanii cukrowniczej w malborskiej fabryce przerobiono 515 tys. ton buraków cukrowych i wyprodukowano rekordową ilość – 78 tys. ton cukru.

« wstecz