Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

  • Biuletyn Informacji Publicznej
  • english version

Treść

Produkty Młynów Stoisław nagrodzone przez ekspertów

Sukces Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego „PZZ” w Stoisławiu S.A. (Młyny Stoisław), należącego do Grupy Kapitałowej Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Dwa produkty z oferty Spółki zdobyły prestiżowe certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytuł „Top Produktu”. Wyróżnienie zostało przyznane przez niezależnych specjalistów z branży spożywczej, zasiadających w Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Decyzja o nadaniu certyfikatu zapadła podczas audytu żywności 27 kwietnia 2016 r. w Czeladzi w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Mąka pszenna tortowa i Płatki owsiane górskie ekstra z oferty Przedsiębiorstwa Zbożowo-Młynarskiego „PZZ” w Stoisławiu S.A. otrzymały od Loży Ekspertów maksymalne noty. Przyznano im certyfikat jakości „Doceń polskie” oraz tytuł „Top Produkt”.

Cieszę się, że nasze produkty, po które każdego dnia sięgają polscy konsumenci, otrzymały potwierdzenie najwyższej jakości w postaci niezależnej oceny eksperckiej. W ten sposób wspólnie wspieramy rozwój polskiego sektora spożywczego i rozwijamy ideę patriotyzmu gospodarczego - ocenia Paweł Piotrowski, Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej S.A., do której należy Przedsiębiorstwo Zbożowo-Młynarskiego „PZZ” w Stoisławiu S.A.

Program „Doceń polskie”

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Od początku funkcjonowania przedsięwzięcia, honorowy patronat nad nim sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem programu jest propagowanie wysokiej jakości artykułów spożywczych dostępnych na polskim rynku oraz ich wytwórców. Cztery razy w roku odbywają się audyty żywności, podczas których Loża Ekspertów ocenia produkty spożywcze i decyduje, które z nich mogą zostać wyróżnione certyfikatem jakości. Ocenie podlegają: smak, wygląd i stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Członkami jury są specjaliści zawodowo związani z branżą spożywczą. Każdy z nich ocenia produkt, nie konsultując się z pozostałymi ekspertami. Przewodniczącym Loży jest Mirek Drewniak, mistrz kuchni, współzałożyciel i członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Każdy juror sprawdza wszystkie produkty i przyznaje im noty w dziesięciostopniowej skali. Certyfikat jakości uzyskują tylko te wyroby, którym przyznano minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi notami zdobywa także tytuł „Top Produkt”. Godła promocyjne są nadawane na dwa lata.

  • -
  • -

Do atestacji zakwalifikowane zostały wyłącznie wyroby z tzw. polskim akcentem: produkowane z rodzimych składników, na podstawie tradycyjnej receptury lub na terenie naszego kraju. Wszystkie artykuły spożywcze spełniające ten warunek zostały indywidualnie sprawdzone przez jury. Oceniany był smak, wygląd i stosunek jakości do ceny.

W jubileuszowej certyfikacji wzięło udział 75 producentów z całego kraju. Loża Ekspertów oceniła niemal 170 wyrobów różnego typu.

- Certyfikatem „Doceń polskie” honoruje się tylko rodzimą żywność wysokiej jakości. Klienci mają pewność, że produkt opatrzony znakiem „Doceń polskie” został sprawdzony i warto po niego sięgnąć. Jednocześnie certyfikat rozwiewa wszystkie wątpliwości dotyczące pochodzenia produktu, wybierając go, kupujący wspierają polski sektor spożywczy – wyjaśnia Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. – Udział producenta w programie „Doceń polskie” dowodzi, że wytwórca nie boi się ocen niezależnych ekspertów. Certyfikat nadawany jest na podstawie ocen specjalistów; wyróżnienia nie są nadawane automatycznie wszystkim, którzy o niego zabiegają. Zdobycie certyfikatu jest więc prestiżowym osiągnięcie

  • -

« wstecz