Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Przejdź do wybranego podserwisu

Treść

KSC S.A. uczestnikiem Pikniku Poznaj Dobrą Żywność „Polska smakuje”

Piknik pod hasłem przewodnim „Polska Smakuje” odbył się 11 maja w Warszawie, na terenie Toru Wyścigów Konnych Służewiec, który w tym roku obchodzi 80-lecie powstania. Tłumy Warszawiaków i gości z różnych regionów kraju, a także z zagranicy zachwycały się polskimi smakami podczas pikniku "Poznaj Dobrą Żywność". Przyszły tu całe rodziny z dziećmi i każdy znalazł coś smacznego i interesującego dla siebie. Wśród licznego grona wystawców znalazły się m.in. Krajowa Spółka Cukrowa S.A. oraz Fabryka Cukierków „Pszczółka”. Ponad 100 wystawców prezentowało produkty oznaczone znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a także regionalne, lokalne, tradycyjne i ekologiczne.
- Chcę, aby wszyscy, którzy dostrzegają związek między swoim zdrowiem i odżywianiem mieli możliwość posmakowania najlepszej polskiej żywności - powiedział minister Jan Krzysztof Ardanowski otwierając piknik.
–  Polacy nie chcą już żywności anonimowej, tylko takiej, która pochodzi od znanego rolnika, wiąże się ze smakami rodzinnej kuchni. Żywności, która jest w jak najmniejszym stopniu przetworzona i ekologiczna – podkreślił szef resortu rolnictwa.

Podczas pikniku na służewieckim torze przygotowano także wiele innych atrakcji. Swoje stoiska przygotowały organizacje, stowarzyszenia i instytucje branżowe, naukowe oraz muzea rolnicze w Szreniawie i w Ciechanowcu. Można było poznać zarówno nowoczesne, jak i tradycyjne sposoby produkcji. Obejrzeć zabytkowe maszyny rolnicze i narzędzia do produkcji.

Na stoisku KSC S.A. można było tradycyjnie poczęstować się watą cukrową. W tym roku częstowano także szarlotką, w skład której weszły jabłka prażone z Zakładu „Polskie Przetwory” we Włocławku. Sąsiednie stoisko należało do Fabryki Cukierków „Pszczółka”, która zapraszała najmłodszych gości pikniku do udziału w loterii z ciekawymi upominkami.
- W Polsce żywność jest smaczna, bezpieczna, jak również bardzo dobrej jakości, a także nie za droga. I to przede wszystkim Polacy powinni z tej żywności korzystać. Powinna być ona podstawą diety tych, którzy dbają o swoje zdrowie i dobrą kondycję – mówił Minister i dodał, że to również patriotyzm narodowy i wspieranie polskiej gospodarki.

Bogatą, wakacyjną ofertę przedstawiały gospodarstwa agroturystyczne Było także mini zoo zwierząt gospodarskich, wiele atrakcji i konkursów dla dzieci. Podczas Pikniku rozstrzygnięty został drugi, mazowiecki etap Konkursu Kulinarnego „Bitwa Regionów” organizowanego  przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa dla Kół Gospodyń Wiejskich. Wygrało Koło Gospodyń Wiejskich w Łuzkach, które przygotowało dziki bigos z czerwoną porzeczką podawany w chlebie. Zgodnie z regulaminem konkursu reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowywały regionalną potrawę, w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty.

Specjalnym wydarzeniem Pikniku, który wpisał się w obchody 80–lecia powstania Torów Wyścigów Konnych Służewiec w Warszawie, była gonitwa o puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wygrał ją ogier Palazzo ze Stadniny Koni Janów Podlaski. Dekoracji zwycięskiego konia dokonał minister Jan Krzysztof Ardanowski.

  • 4
  • 6
  • IMG_20190511_1423153
  • DSC04585
  • 14
  • 18
  • 17

« wstecz