Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Treść

Spółka sponsorem imprezy edukacyjno-promocyjnej „Oblężenie Malborka”

Turnieje i pokazy rycerskie, prezentacje sztuki łuczniczej, kunszt średniowiecznego rzemiosła, stroje z epoki, a przede wszystkim widowiskowe inscenizacje bitwy o zamek, to wszystko można było obejrzeć podczas XII już edycji imprezy pn.: „Oblężenie Malborka”, która odbyła się w dniach 21-24 lipca 2011 r. w Malborku.

Podczas czterodniowej imprezy w atrakcjach przygotowanych przez organizatorów i sponsorów wzięło udział ok. 30 tysięcy osób. To najlepszy dowód na to, że historia średniowiecza jest wciąż interesująca, a zabawa najlepszą formą nauki. Wśród sponsorów wydarzenia była Krajowa Spółka Cukrowa S.A., która zadbała o słodkie atrakcje i niespodzianki dla widzów.

„Oblężenie Malborka” to jedna z największych, cyklicznych imprez edukacyjnych, której celem jest przybliżenie istotnych wydarzeń z historii średniowiecza w sposób interesujący zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Program imprezy jest bardzo bogaty i obejmuje m.in. warsztaty edukacyjne z zakresu historii, konkursy sprawnościowe, pokazy i  turnieje, ale kluczowym punktem jest inscenizacja oblężenia i bitwy o zamek. Pełen rozmachu i historycznego kolorytu spektakl można było obejrzeć w tym roku trzy razy -  od czwartku do soboty. Po raz pierwszy w roli reżysera „Oblężenia Malborka” wystąpił  Bogusław Wołoszański, którego interpretację historii bitwy o zamek widzowie nagrodzili dużymi brawami.